Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
Knivslipning
- Greven
- Författare till inlägg
- Offline
- Gold Boarder
16 år 8 månader sedan #25559
av Greven
Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Svar från Greven i ämnet Knivslipning
Ja det där med Tormek verkar vara en hitt, jag har bara hört positivt. Nu när jag ska bygga upp en smedja hemma (kommer mer om det i en egen tråd när jag kommer igång) så ligger en Tormek ganska högt upp på önskelistan, efter gipsskivor, ässja, bandslip, ordentligt skruvstycke osv. Kör du med eggen på bänkslipen?
Skarpa eggar är ett måste om man ska använda kniven till något annat är att skrapa rost el dyl. Som alltid är det roligare med riktiga verktyg.
Skarpa eggar är ett måste om man ska använda kniven till något annat är att skrapa rost el dyl. Som alltid är det roligare med riktiga verktyg.
Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
- Ludwig
- Offline
- Platinum Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 1020
- Tack mottaget: 0
16 år 8 månader sedan #25564
av Ludwig
Jag slipar ganska sällan en härdad och anlöpt egg på bänkslipen, det skulle vara borr eller liknande då, men annars är det bara ohärdade knivar som jag kör på bänkslip.
skarpt är bra, då blir det fina snitt om man slinter
/Ludde
Klurgubbe i unga år
Svar från Ludwig i ämnet Knivslipning
Greven skrev: Kör du med eggen på bänkslipen?
Skarpa eggar är ett måste om man ska använda kniven till något annat är att skrapa rost el dyl. Som alltid är det roligare med riktiga verktyg.
Jag slipar ganska sällan en härdad och anlöpt egg på bänkslipen, det skulle vara borr eller liknande då, men annars är det bara ohärdade knivar som jag kör på bänkslip.
skarpt är bra, då blir det fina snitt om man slinter
/Ludde
Klurgubbe i unga år
- seved
- Offline
- Senior Boarder
16 år 6 månader sedan #25979
av seved
knivmakare
http://www.sevedsknivar.se
Svar från seved i ämnet Knivslipning
Hejsan.
Prova med en fil vet ja, och gå över på finare slip papper vart efter, det tar kanske lite tid men det funkar ju i början. Det är många storfräsare i usa som alltid fin putsar för hand.
Seved
Prova med en fil vet ja, och gå över på finare slip papper vart efter, det tar kanske lite tid men det funkar ju i början. Det är många storfräsare i usa som alltid fin putsar för hand.
Seved
knivmakare
http://www.sevedsknivar.se
- Suorja
- Offline
- Senior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 47
- Tack mottaget: 0
16 år 6 månader sedan #26065
av Suorja
Svar från Suorja i ämnet Knivslipning
en fråga ang. knivslipning.
för ett tag sen sågade/slipade jag till ett par blad kallt i förrådet, det blev ju jätte fint, vassa och fina i formen.
nu ska jag ju ta steget längre och på riktigt smida till mina blad, men ett av problemen jag irriterade mig på var att hur jag än vred o vände, med sandpaper, filar o dyl så blir det alldrig så fin kant mellan eggen och ryggen, den blir alltid rundad (om ni förstår).
vilken maskin kan jag slipa på för att få den fina skarpa kanten.
mvh Erik.,
för ett tag sen sågade/slipade jag till ett par blad kallt i förrådet, det blev ju jätte fint, vassa och fina i formen.
nu ska jag ju ta steget längre och på riktigt smida till mina blad, men ett av problemen jag irriterade mig på var att hur jag än vred o vände, med sandpaper, filar o dyl så blir det alldrig så fin kant mellan eggen och ryggen, den blir alltid rundad (om ni förstår).
vilken maskin kan jag slipa på för att få den fina skarpa kanten.
mvh Erik.,
- seved
- Offline
- Senior Boarder
16 år 3 månader sedan #26457
av seved
knivmakare
http://www.sevedsknivar.se
Svar från seved i ämnet Knivslipning
Det har kanske inte har så mycket att göra med maskin eller inte, det har nog mest att göra med att man är ostadig på handen, att man vippar filen upp och ner över slipfasen så att man filar på filar på dom övre kanterna. Hoppas du förstår vad jag menar. Man kan runda kanter å slipfaser på maskinen oxå he he fråga mej, det sitter många blad i boväggen i verkstan. ;D . Om du har ett sånt skruvstycke som går att vrida och en jigg eller dyligt att spänna fast bladet i, och sen står stadigt. Sen lägger du filen mot slipfasen känner efter så att filen ligger plant ordentligt, sen skjuter du filen stadigt framåt en gång, inte för fort bara så du vickar på filen av mistag. Försök att hålla armbågarna mot kroppen så mycket det går. sen är det bara att köra på så. Igentligen är det övning, övning å åter öving som gäller så blir det bra.
Seved
Seved
knivmakare
http://www.sevedsknivar.se
Sidan laddades på: 0.084 sekunder