Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Timdebitering?

  • brth
  • brth Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
23 år 4 månader sedan - 19 år 7 månader sedan #309 av brth
Timdebitering? skapades av brth
Hej
Vilken timdebitering är vanlig bland smeder?
Har fått förfrågan om att att gå ut och göra renoveringsarbeten men har ingen aning om vad som är normalt inom branchen.
Last edit: 19 år 7 månader sedan by Johan Sangberg.
Mer
23 år 3 månader sedan #310 av scorpio
Svar från scorpio i ämnet Timdebitering?
Timlönen beror helt på erfarenhet och andra omständigheter.
Räkna från minimum 100kr/timme för den som har grunderna, men inte den proffessionella finishen, från minimum 200kr/timme för den som kan sin sak bra. Dessa löner kompenseras i sin tur av att det tar längre tid för en oerfaren än en erfaren, så slutpriset för kunden blir ungefär detsamma.
Jag gjorde misstaget att ruta in mig i ett hobby-hörn från början. Man får lätt arga kommentarer när man invaggat kunderna i en för låg prissättning och sedan höjer till normalpris.
  • UlfB
  • UlfB Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
23 år 3 månader sedan #311 av UlfB
Svar från UlfB i ämnet Timdebitering?
Hej brth
- Om du ska leva varaktigt på ditt smide kan du nog inte gå under 300-320 kr/tim moms oräknad. Arbetsgivaravgifter, försäkringar, kanske vill du ha semester eller kunna vara sjuk som alla andra, då hamnar du i dom här priserna. Framförallt bestäm dig för vilken prisnivå du INTE kan gå under, tacka hellre nej till kunder som inte vill betala, det vinner du på i längden.
Hälsningar UlfB
  • Badde
  • Badde Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 10 månader sedan #5353 av Badde
Svar från Badde i ämnet Timdebitering?
Ulf har rätt,

ska du leva av ett hantverk eller har avsikten att göra detta sikt bör du ligga på en timkostnad på minst 300kr plus moms. Lägg därtill materialkostnader och eventuella butiksprovisioner. Själv omsätter jag ca 500.000 kr netto per år och det räcker till en nettolön på ca 120-140.000kr.

Tänk på att du är momsbefriad vid konstnärliga arbeten (se Momslagen ang. konst och hantverk) medan du har ett påslag om 25% vid alla mer bruksbetonade arbeten.

/Badde
Mer
19 år 10 månader sedan #5354 av SCB
Svar från SCB i ämnet Timdebitering?
Räkna även med att skattemyndigheten kommer jaga dig med blåslampa om du deklarerar inkomst från konstföremål.
Jag har en släkting som livnär sig som konstnär men de tillverkade även bruksföremål och de bråkade jämt med skattemyndigheten! Alltid var det något som de hade synpunkter på..

//Olof Nilsson
  • arlidssmide
  • arlidssmide Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 9 månader sedan #5454 av arlidssmide
Svar från arlidssmide i ämnet Timdebitering?
Det finns inte så mycket att tillägga mer på detta ämne. Jag ska bara säga som andra o speciellt scorpio. Är man hobbysmed så bör man inte ta mer än ca 100 SEK/timma. Men så fort man ska försöka hålla det på med det på heltid så måste man ta 300 SEK plus moms och material.

Sen så får magen säga när man kan sälja saker för ett lägra pris. Är man för hungrig så kan man gå ner i pris bara för att få mat för dagen
Mer
19 år 7 månader sedan #5840 av Lars
Svar från Lars i ämnet Timdebitering?

Badde skrev: Ulf har rätt,

ska du leva av ett hantverk eller har avsikten att göra detta sikt bör du ligga på en timkostnad på minst 300kr plus moms. Lägg därtill materialkostnader och eventuella butiksprovisioner. Själv omsätter jag ca 500.000 kr netto per år och det räcker till en nettolön på ca 120-140.000kr.

Tänk på att du är momsbefriad vid konstnärliga arbeten (se Momslagen ang. konst och hantverk) medan du har ett påslag om 25% vid alla mer bruksbetonade arbeten.

/Badde

du är inte alls momsbefriad det är 12% moms på alla konstverk 25% på bruksföremål

Lars

Lars Pettersson
Mer
19 år 7 månader sedan #5844 av SCB
Svar från SCB i ämnet Timdebitering?
Det beror på hur mycket man säljer för. Försäljning av egna konstverk är momsbefriat om man får in mindre än 300 000:- per år.
http://www.skatteverket.se/broschyrer/562/56201.pdf kolla på sidan sidan 12.

//Olof Nilsson
Mer
19 år 7 månader sedan #5850 av joel
Svar från joel i ämnet Timdebitering?

arlidssmide skrev: Det finns inte så mycket att tillägga mer på detta ämne. Jag ska bara säga som andra o speciellt scorpio. Är man hobbysmed så bör man inte ta mer än ca 100 SEK/timma. Men så fort man ska försöka hålla det på med det på heltid så måste man ta 300 SEK plus moms och material.

Sen så får magen säga när man kan sälja saker för ett lägra pris. Är man för hungrig så kan man gå ner i pris bara för att få mat för dagen  ;)

I början är det viktigt att man försöker att ta det "rätta" priset för att inte hamna i problem med kunder man har haft ett tag.

Bästa hälsningar
Jonas Arlid
Arlids smide


varför ska en hobbysmed ta mindre betalt än någon annan? var ligger skillnaden? (hobby behöver ju dessutom inte vara =svart) Det kan ju bara förstöra för de som har smide som heltidsyrke tycker jag? Gör man så kommer ju hantverksprodukter att nedvärderas och folk blir ovilliga att betala fullpris eller?

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
Mer
19 år 7 månader sedan #5851 av wolfie
Svar från wolfie i ämnet Timdebitering?
Helt klart är det dåligt för alla om man tar för lite betalt (=mindre än vad kunden är beredd att betala)....men:

I mitt eget fall producerar jag helt enkelt ännu inte alster av sådan kvalité att jag skulle kunna ta fullt betalt.
Dessutom tar det mig mycket längre tid att göra tex en ljusstake än vad det tar för en duktig smed, så att jämföra timdebitering är inte aktuellt...

Men (igen): Under förutsättning att hobbysmeden och proffset producerar likartad kvalitet på likartad mängd tid så skall ju timdebiteringen rimligen också vara likartad.
Mer
19 år 7 månader sedan #5855 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet Timdebitering?
Hej!

Ja, skatteverkets broschyrer har sina sidor. Läser man vidare på sidan 13 i broschyren står det att konsthantverk, dvs något som kan sägas ha en praktisk funktion, skall beskattas som varor med 25% och det gäller nog de flesta smidesalster. Skulpturer och rena konstverk skulle dock kunna hamna i "300 000:-"-kategorin, tror jag. Men f-n vet.

Om man utövar smidet som hobby (eller någon annan hobby för den delen) så ter det sig lite annorlunda, med vissa förbehåll. Jag hörde mig för med skatteverket om detta för några år sedan, och fick ett utförligt svar av en mycket trevlig och tillmötesgående medarbetare där - sådana finns som tur är också. Svaret jag fick om hobbyverksamhet är kortfattat att eventuellt överskott av hobbyn skall tas upp till beskattning, och att redovisningsskyldighet av inkomster/utgifter inte föreligger om överskott inte uppstår. En liten försäljning av prylar kan då finanisera hobbyn, åtminstone. Säljer man för mer än vad hobbyn kostar så blir det alltså skatt enligt reglerna.

För att hobbyresonemanget skall gälla krävs också att man har ett annat "huvudsakligt näringsfång", och på svenska innebär det att ha ett heltidsjobb eller åtminstone en tydlig inkomstkälla som är skild från hobbyn så att säga.

Sen måste jag kommentera det här med timdebitering också. Det finns ingen anledning för en hobbysmed att dumpa priser, tvärtom är det att nedvärdera sitt arbete och marknaden för smide är trasslig nog med all lågprisimport av kopior från öst. Däremot tycker jag man får skilja på prissättning av "prylar" och beställningsjobb. Oavsett hur mycket tid man lägger på t.ex. en ljusstake så är det faktiskt marknaden, dvs kunderna, som avgör vad man kan ta betalt i slutänden. Beställningsjobb däremot bör förstås beräknas utifrån en rimlig timdebitering.

Det är inte så lätt alla gånger att avgöra vad ett rimligt marknadspris för en viss typ av produkt bör vara, speciellt om man är ny i gemet. Ett förslag är att ordna en lista på Antracit med typexempel på vad olika saker kan/bör kosta. En sån lista får förstås inte vara styrande av konkurrensskäl, men vore bra som ett stöd för den enskilde smedens prissättning.

Avslutningsvis måste jag tjata lite igen om att marknadsföringen av smidet - genuint svenskt traditionellt hantverk osv - är väldigt viktig om man skall få folk att förstå prisskillnaden mellan lågprisimport och inhemskt smide.

Hälsningar Uffe
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
19 år 7 månader sedan #5856 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Timdebitering?

Uffe skrev: Hej!

............. Ett förslag är att ordna en lista på Antracit med typexempel på vad olika saker kan/bör kosta. En sån lista får förstås inte vara styrande av konkurrensskäl, men vore bra som ett stöd för den enskilde smedens prissättning........

Hälsningar Uffe


Jag tycker detta verkar vara en bra ide. Men det kräver ju lite arbete från oss alla. Jag skapar en omröstning i frågan för att se intresset. Finns det sedan någon som kan hjälpa till att sätta upp en lista här så vore det bra. Kanske med lite bilder till. Det borde vara ganska så enkelt...

H

Johan

Johan Sangberg
  • McHovslageri
  • McHovslageri Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 7 månader sedan #5863 av McHovslageri
Svar från McHovslageri i ämnet Timdebitering?
Prissättning är alltid svårt, när man tar betalt så ska det vara marknadsmässiga priser.
Hobby smeden svettas lika mycke som alla andra smeder (OM INTE MER).
Men sen kan man inte begära 15 000 för ljusstaken som yrkessmeden tar 800 för.
Så det är helt klart sunt förnuft som gäller tills man känner att man har blivit tillräckligt
rutinerad. Det är fördelen med att sätta upp en prislista så
att hobbysmeden inte säljer sina saker för billigt eller dyrt.
För du yrkes-smed som levt på ditt smide i 10år borde ju veta vad du
ska ta betalt eftersom du fortfarande lever
Mer
19 år 7 månader sedan #5879 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Timdebitering?
Bare for å legge til ... Bedre for dyrt enn for billig .. jeg har et par ganger gjort tabben å levere for billig, det medfører ofte at man får klager på toppen ..
I Norge er det forresten også noe som heter "rilum" - det betyr "rett i lomma uten moms"! (Lomma er det samme som fickan ..) Men det er vel klart at når det blir et visst omfang må vel landfiskalen ut med sin blåselampe ...


:-) jens-erik
  • arlidssmide
  • arlidssmide Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 5 månader sedan #6507 av arlidssmide
Svar från arlidssmide i ämnet Timdebitering?
Hej,

Jag vet inte om någon redan har skrivit det jag kommer att skriva.

Jag anser att man bör kunna smida väldigt bra för att och verkligen kunna göra ett profsigt jobb för att ta till sig jobb i smide. Jag tycker det finns för många hobbysmeder som tar till sig jobb och deras jobb blir inte alltid så bra som det skulle behöva vara. Känner man inte att man kan göra jobbet bra så ska man inte ta till sig jobbet. Jag jobbar som konstsmed på heltid och jag tycker det är viktigt att kvaliteten hålls på en hög nivå. Finns det då hobbysmeder som inte gör ett bra jobb så blir alla smeder lidande.
När man har kunskap om smidet brukar man ha kåll på hur mycket det skulle kosta.

Bästa hälsningar
Jonas Arlid
Sidan laddades på: 0.095 sekunder
Powered by Kunena Forum