Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Härdning, Anlöpning knivblad
Härdning, Anlöpning knivblad
- MartinLundgren
- Författare till inlägg
- Offline
- Junior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 25
- Tack mottaget: 0
16 år 1 månad sedan #26940
av MartinLundgren
Härdning, Anlöpning knivblad skapades av MartinLundgren
Hejsan!
Har lite frågor ang knivbladen!
1.När man härdar bladet så värmer man det till rätt temp, men avkylningen, vatten funkar antar jag men vilka oljor kan man ha i för att få härdningen bättre?
2. Tjockleken på bladet har det någon betydelse i sig?
3. Kan man härda endast eggen?
4. Anlöpa i en vanlig ugn hemma funkar det? stoppa in knivbladet på en plåt mitt i ugnen 275grader ? hur länge kan man anlöpa? kan bladet vara i ugnen hur länge som helst då inte värmen överstiger 275grader?
Många frågor blir det, flera kommer att dyka upp snart har jag en känsla av!!
(ska köpa en bok) ;D
Har lite frågor ang knivbladen!
1.När man härdar bladet så värmer man det till rätt temp, men avkylningen, vatten funkar antar jag men vilka oljor kan man ha i för att få härdningen bättre?
2. Tjockleken på bladet har det någon betydelse i sig?
3. Kan man härda endast eggen?
4. Anlöpa i en vanlig ugn hemma funkar det? stoppa in knivbladet på en plåt mitt i ugnen 275grader ? hur länge kan man anlöpa? kan bladet vara i ugnen hur länge som helst då inte värmen överstiger 275grader?
Många frågor blir det, flera kommer att dyka upp snart har jag en känsla av!!
(ska köpa en bok) ;D
- SCB
- Offline
- Moderator
16 år 1 månad sedan #26945
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
1. Beror på vilken stålsort man har. Vissa kräver snabb kylning andra vill ha långsammare avkylning, vatten kyler snabbare än olja.
2. Ja. Beror också på vad man har för stål, ett tjockt blad som behöver kylas relativt snabbt kommer inte att hinna bilda någon martensit om det släcks i ett för långsamt medium.
3. Ja
4. Anlöpningstiden han vara oändligt lång utan att det påverkar resultatet. Fast temperaturen i en vanlig hushållsugn kan variera rätt friskt så lita inte alltför mycket på termostaten.
2. Ja. Beror också på vad man har för stål, ett tjockt blad som behöver kylas relativt snabbt kommer inte att hinna bilda någon martensit om det släcks i ett för långsamt medium.
3. Ja
4. Anlöpningstiden han vara oändligt lång utan att det påverkar resultatet. Fast temperaturen i en vanlig hushållsugn kan variera rätt friskt så lita inte alltför mycket på termostaten.
//Olof Nilsson
- MartinLundgren
- Författare till inlägg
- Offline
- Junior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 25
- Tack mottaget: 0
16 år 1 månad sedan #26951
av MartinLundgren
Svar från MartinLundgren i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Hur funkar det att smida en kniv i rostfritt stål?
rostfritt "inustri" stål? (har bra tillgång till det på jobbet!)
rostfritt "inustri" stål? (har bra tillgång till det på jobbet!)
- SCB
- Offline
- Moderator
16 år 1 månad sedan #26956
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Det finns två olika sorters RF, austenitiskt och martensitiskt. De austenitiska är helt omagnetiska och lämpar sig inte till knivar. De martensitiska är härdbara och kan bli riktigt fina knivar beroende på stålsort.
//Olof Nilsson
- Jimi
- Offline
- Gold Boarder
16 år 1 månad sedan #26968
av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Tänk på att du kan få formförändringar om du bara härdar eggen!
Bladet har en tendens att kröka sig bort (Ytterändarna) från den härdade delen (eggen).
Hmm... gick det där att förstå?
: Jimi
Bladet har en tendens att kröka sig bort (Ytterändarna) från den härdade delen (eggen).
Hmm... gick det där att förstå?
: Jimi
- MartinLundgren
- Författare till inlägg
- Offline
- Junior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 25
- Tack mottaget: 0
16 år 1 månad sedan #26984
av MartinLundgren
Svar från MartinLundgren i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Vad för olja kan man härda i då?
något tips? finns det någon som man kanske t.o.m har hemma?
något tips? finns det någon som man kanske t.o.m har hemma?
- Jimi
- Offline
- Gold Boarder
16 år 1 månad sedan #26988
av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Ok, sticker ut halsen lite... det här är verkligen inte min expertis.
Härdolja är naturligtvis bäst.
Jag skulle tro att all olja fungerar som kylmedia, fast olika bra och med olika sidoeffekter såsom: giftig rökutvekling, eldsvådor, kanske explosioner(tror jag inte, men vad vet jag.)
Jag har själv använt silad spillolja (smutsig motorolja) med gott resultat många gånger.
Det fungerar bra men jag skulle säga att det är ett mycket mjukt media, gränsande till mesigt.
Att tänka på dock:
-Var inte inomhus, andas helst inte ;D eller vänd åtmistonde bort huvudet, det ryker som F-n, och är säkert mycket otrevligt att få i lungorna.
-Ha ett lock till kylkaret, ifall att...
-Ämnet kommer ibland att fatta eld när du lyfter det ur badet, börja inte vifta med det, det slocknar snart, eller efterkyl i vatten.
Fast om det är ett mjukare kylmedia du är ute efter så kan du pröva med att istället förvärma vanligt vatten. Ta en provbit och testa, det kanske räcker!
: Jimi
Ps: Vänta med att pröva nån dag eller så, nån annan på forumet kanske vill avråda dig från spilloljan.
Härdolja är naturligtvis bäst.
Jag skulle tro att all olja fungerar som kylmedia, fast olika bra och med olika sidoeffekter såsom: giftig rökutvekling, eldsvådor, kanske explosioner(tror jag inte, men vad vet jag.)
Jag har själv använt silad spillolja (smutsig motorolja) med gott resultat många gånger.
Det fungerar bra men jag skulle säga att det är ett mycket mjukt media, gränsande till mesigt.
Att tänka på dock:
-Var inte inomhus, andas helst inte ;D eller vänd åtmistonde bort huvudet, det ryker som F-n, och är säkert mycket otrevligt att få i lungorna.
-Ha ett lock till kylkaret, ifall att...
-Ämnet kommer ibland att fatta eld när du lyfter det ur badet, börja inte vifta med det, det slocknar snart, eller efterkyl i vatten.
Fast om det är ett mjukare kylmedia du är ute efter så kan du pröva med att istället förvärma vanligt vatten. Ta en provbit och testa, det kanske räcker!
: Jimi
Ps: Vänta med att pröva nån dag eller så, nån annan på forumet kanske vill avråda dig från spilloljan.
- Patrik
- Offline
- Platinum Boarder
16 år 1 månad sedan #26991
av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Gammal frityrolja funkar också.
Växellådsolja ska visst vara extra giftig så använd inte det...(vad jag hört i alla fall...)
/Patrik
Växellådsolja ska visst vara extra giftig så använd inte det...(vad jag hört i alla fall...)
/Patrik
- SCB
- Offline
- Moderator
16 år 1 månad sedan #26992
av SCB
//Olof Nilsson
Svar från SCB i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Luft, matolja, motorolja, diesel, vatten, saltvatten... Allt funkar men vissa är ju mindre hälsosamma än andra.
Sen kan man ju köpa kommersiella härdoljor också, polymerbaserade historier som luktar och ryker mindre och är bättre för både hälsa och miljö. Dessutom finns de i en uppsjö av hastigheter för att passa alla stålsorter.
Hittade en tabell som jämför olika kylmedium
[attachment=0:c3rc5a00]<!-- ia0 -->QM.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:c3rc5a00]
Vilket man väljer beror på hur lång tid man har på sig att kyla stålet till Ms punkten, men generellt så ska man använda ett så långsamt medium möjligt för att inte stressa stålet alltför mycket.
http://www.navaching.com/forge/cooling.html
Sen kan man ju köpa kommersiella härdoljor också, polymerbaserade historier som luktar och ryker mindre och är bättre för både hälsa och miljö. Dessutom finns de i en uppsjö av hastigheter för att passa alla stålsorter.
Hittade en tabell som jämför olika kylmedium
[attachment=0:c3rc5a00]<!-- ia0 -->QM.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:c3rc5a00]
Vilket man väljer beror på hur lång tid man har på sig att kyla stålet till Ms punkten, men generellt så ska man använda ett så långsamt medium möjligt för att inte stressa stålet alltför mycket.
http://www.navaching.com/forge/cooling.html
//Olof Nilsson
- MartinLundgren
- Författare till inlägg
- Offline
- Junior Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 25
- Tack mottaget: 0
16 år 1 månad sedan #26993
av MartinLundgren
Svar från MartinLundgren i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Tack så mycket! tror det e dags att byta olja och filter på bilen snart
- mira
- Offline
- Fresh Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 3
- Tack mottaget: 0
16 år 3 veckor sedan #27422
av mira
Svar från mira i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Tjo....
Jo om man endast kyler(härdar) eggen, Jag antar att man bara man får härda under längre tid får att få rätt anlöpnings tid, men frågan e.
Blir Eggen hårdare än om man gjoet de på vanligt vis.
Vanligt vis. Jätte varm kniv, vatten ca 20-30 sek, anlöpning ca 4- 12 tim
Men kniven e ju inte vass, tummetotten sitter ju kvar.....
Jo om man endast kyler(härdar) eggen, Jag antar att man bara man får härda under längre tid får att få rätt anlöpnings tid, men frågan e.
Blir Eggen hårdare än om man gjoet de på vanligt vis.
Vanligt vis. Jätte varm kniv, vatten ca 20-30 sek, anlöpning ca 4- 12 tim
Men kniven e ju inte vass, tummetotten sitter ju kvar.....
- Jimi
- Offline
- Gold Boarder
16 år 3 veckor sedan #27424
av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Nu är det visserligen sen Julafton..tidig Juldag, och jag har fått i mig en försvarlig mängd whiskey.
Men.. jag förstår inte riktigt vad du menar Mira!?
Eggen blir inte hårdare, men resten av bladet blir mjukare, det är den enda vinsten.
Välkommen till Antracit förresten!
12 timmars anlöpning ?
Tummetotten?
Inget elakt menat, bara lätt frågande!
: Jimi
Men.. jag förstår inte riktigt vad du menar Mira!?
Eggen blir inte hårdare, men resten av bladet blir mjukare, det är den enda vinsten.
Välkommen till Antracit förresten!
12 timmars anlöpning ?
Tummetotten?
Inget elakt menat, bara lätt frågande!
: Jimi
- mira
- Offline
- Fresh Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 3
- Tack mottaget: 0
16 år 3 veckor sedan #27430
av mira
Svar från mira i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
12 tim.... jo ska försöka förklara nåt.
Jag kyler inte stålet helt, utan jag lämnar lite på ryggen och nästan hela handtaget rög varn, 900`gader eller vad de nu e. sen får det ligga i ca 4 tim.... eller om jag e trött 12 tim. måste sova i bland.
Kyler gör ja i vattan....
Ja förstår att d inte blir bättre för att stålet ligger i massa tim.
Jag gjorde en järn kniv för ett tags sen,(bara för att testa) den blev faktisk inte helt kass. Den höll skärpa ganska bra. Sen testa jag att göra om den.... jösses va mjuk de blev.
E de någon som vet om RWL-34 e ett bra stål för att göra större kniver( typ 45-55 cm lång och 5mm tjock o typ 5cm hög.), en kompis sa att de nog bara skulle gå i bitar...
Jag kyler inte stålet helt, utan jag lämnar lite på ryggen och nästan hela handtaget rög varn, 900`gader eller vad de nu e. sen får det ligga i ca 4 tim.... eller om jag e trött 12 tim. måste sova i bland.
Kyler gör ja i vattan....
Ja förstår att d inte blir bättre för att stålet ligger i massa tim.
Jag gjorde en järn kniv för ett tags sen,(bara för att testa) den blev faktisk inte helt kass. Den höll skärpa ganska bra. Sen testa jag att göra om den.... jösses va mjuk de blev.
E de någon som vet om RWL-34 e ett bra stål för att göra större kniver( typ 45-55 cm lång och 5mm tjock o typ 5cm hög.), en kompis sa att de nog bara skulle gå i bitar...
- Cegga
- Offline
- Platinum Boarder
16 år 3 veckor sedan #27431
av Cegga
You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Svar från Cegga i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Hej!!
RWL funkar kanon så det är bara köra. Varför skulle det ramla i bitar ??? .Men RWL är svår att smida så ska du göra det var noga med smidestempen så går det bra att smida med. Men man luras lätt att höja värmen men gör inte det. RWL har dubbel deform kraft mot vanligt stål så när du slår med vanlig hammare så känns det inte som vanligt stål å det är då man försöker höja tempen å då går det åt ja ni vet vart >
Cegga
RWL funkar kanon så det är bara köra. Varför skulle det ramla i bitar ??? .Men RWL är svår att smida så ska du göra det var noga med smidestempen så går det bra att smida med. Men man luras lätt att höja värmen men gör inte det. RWL har dubbel deform kraft mot vanligt stål så när du slår med vanlig hammare så känns det inte som vanligt stål å det är då man försöker höja tempen å då går det åt ja ni vet vart >
Cegga
You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
- mira
- Offline
- Fresh Boarder
Mindre
Mer
- Inlägg: 3
- Tack mottaget: 0
16 år 3 veckor sedan #27437
av mira
Svar från mira i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
hur gör ni när ni mäter tempen...
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Härdning, Anlöpning knivblad
Sidan laddades på: 0.124 sekunder