-
Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
-
Knivmakeri - Knifemaking
-
smida eller slipa?
smida eller slipa?
-
smedJan
-
Författare till inlägg
-
Besökare
-
23 år 1 månad sedan #398
av smedJan
Jag har smidit i några år och vill nu börja smida knivar, i helstål till att börja med. Efter första försöket infinner sig frågan- hur tunn skall jag smida eggen och när skall jag börja slipa? jag avslutade smidet med en plansätt på blad och egg...
-
OErjan
-
-
Besökare
-
23 år 1 månad sedan #399
av OErjan
Min åsikt är att du bör smida eggen ca 0.5-0.7mm tjock och slipa resten. anledningen är att avkolningen är störst de första tiondelarna.
avkolning är ALDRIG helt obefintlig vid smide även om du har smitt I en uppkolande eld (syrefattig) eld.
varför?? Enkelt utryckt avkolar stålet MYCKET fortare än du kolar upp det en ässja.
För att HÅLLA kolhalten OFÖRÄNDRAD så får du smida mindre än 1 minut var 25 minuts värmning (stålet mår INTE bra av sånt).
Ändrat av - OErjan on 2001/12/15 14:32:10
-
Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
-
Knivmakeri - Knifemaking
-
smida eller slipa?
Sidan laddades på: 0.081 sekunder