Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Bygga en elektrisk härdugn.

  • SCB
  • SCB Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Moderator
  • Moderator
Mer
18 år 11 månader sedan #10361 av SCB
Elektrisk härdugn

Här är en liten artikel om min härdugn, det hela började med att jag ville härda och anlöpa diverse svärd och värjeklingor jag gjorde har gjort,
härdningen skulle jag ha kunnat göra i gasässjan men stålet skulle upp i 500 grader vid anlöpning så där ville jag ha lite bättre koll på temperaturen eftersom man inte kan se anlöpningsfärgerna vid den tempen.
Därför bestämde jag mig för en elektrisk härd/anlöpningsugn
Att köpa en ugn är dyrt, behöver man dessutom en ugn som har en underlig form så blir det ännu dyrare! :-(
Eftersom jag inte hade någon lust med ytterligare misshandel av min redan så ansträngda plånbok bestämde jag mig för att bygga en egen ugn.

Först behövde jag en temperaturregulator. Det finns en del alternativ som man kan använda.
I min gamla brännugn sitter den enklaste och billigaste regulatorn, den har ett vred som är graderat i procent, vid 50% är spänningen påkopplad 50% per tidsenhet,
samt en analog mätare som läser av temperaturen inne i ugnen. Med lite övning kan man håla temperaturen inom ett par grader.
Sen finns det automatiska regulatorer, de fungerar som en termostat där man ställer in börvärde och så sköter regulatorn resten.
Dessa finns i både analogt och digitalt utförande.

Till min härdugn valde jag en helt digital PID regulator.
Den kan köras som en "normal" regulator som slår av/på strömen vid inställd temperatur. Men ugnens tröghet innebär att temperaturen fortsätter att sjunka/stiga en stund efter att man har kopplat på/av spänningen, vill man undvika dessa temperaturvariationer använder man sig av en PID regulator.
Den lär sig ugnens svarstider och slår på/av strömmen lite som den själv vill för att kunna hålla en så exakt temperatur som möjligt.
Den har även lite extra godis såsom timer och ramptider, bra att ha när man normaliserar/avspänningsglödgar och behöver kontrollerad avsvalning.
Till anlöpningsugnen valde jag en lite enklare "halvanalog" modell.

Min härdugn ska köras på trefas (ett element per fas) och har en total effekt på ca 3KW, eftersom regulatorn bara kan bryta max 2A på en fas så behövs en kontaktor av lämplig modell.
En kontaktor är ett rejält relä som klarar av att bryta höga strömstyrkor relativt ofta utan att kontakterna bränns sönder.
Skall man köra sin ugn i PID läge i ett snävt temperaturintervall så bör man satsa på ett halvledarrelä, de har inga rörliga delar så de klarar av att slå på och av flera gånger per sekund.
Jag hittade en ganska stor trefaskontaktor som klarar av 11KW.
För att inte regulatorns relä ska bli alltför stressat så kan man koppla in ett RC-nät (en resistor på 100 ohm samt en kondensator på 22 nanofarad som kopplas i serie med kontaktorns spole)

Vidare behöver man ett termoelement, det är temperatursensorn som sitter inne i ugnen. Här valde jag en 3mm helmantlad givare av typ K, den har snabba svarstider och klarar temperaturer upp till 1200 grader C.

Eftersom ugnen är så smal är det lätt att råka komma åt de oisolerade elementen när man lägger i/tar ut klingorna, för att undvika obehagliga överraskningar så har jag kopplat in en säkerhetsbrytare samt en signallampa som indikerar att elementen är spänningssatta.

I min enhet har jag bara en signallampa men jag funderar på att sätta in en lampa för varje ugnselement, då ser man snabbt om ett element är trasigt eller om kontaktorn inte har lyckats bryta strömmen på någon fas, även en kontaktor kan ju bränna fast.
Säkerhetsbrytaren kan med fördel kopplas in på ugnsdörren så att strömmen bryts så fort man öppnar ugnen.

Sen är det bara att bygga sig en ugn. Använd minst 10 cm ugnsisolering. Jag har 120 mm isolertegel omgivet av 25mm fibermatta. Till elementen använde jag 1mm Kanthaltråd som kapades till lagom längd och lindades till långa spiraler som installerades i långsidorna och taket på ugnen, ett 1000W element per fas.

Här är ett par bilder på min prototypenhet samt mitt kopplingsschema. Det är ett par saker jag skall ändra så att den klarar besiktning av elektriker.. Jag måste byta manöverbrytare och dra om lite sladdar men annars fick den ganska bra betyg.

//Olof Nilsson
Bilagor:
Mer
18 år 11 månader sedan #10496 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
Mycket intressant. Jag undrar hur själva ugnen ser ut. Vilka dimentioner har den?

Kanske man kan få lite hjälp att härda svärdet som jag tänkt att göra framöver. :)

/E

Emil Schönning
  • SCB
  • SCB Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Moderator
  • Moderator
Mer
18 år 11 månader sedan - 18 år 11 månader sedan #10497 av SCB
Svar från SCB i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
Just nu ser den inte ut alls, jag har rivit den för att bygga om lite. Jag använde begagnad elementtråd från en elpatron men det höll inte så bra, när man har värmt upp Kanthaltråd en gång så blir den väldigt spröd..  >:( Det är bättre att köpa färsk elementtråd från början.
Men ugnen är bara en avlång plåtlåda fordad med eldfast isolering, ugnskammaren är ca 100*80*1400mm med dörren i ena gaveln och tre längsgående element.
Anlöpningsugnen är bara ett stålrör med 100mm fiberisolering i samt ett vanligt 1000W element från en infravärmare, väldigt enkelt!  :)

Jag hade en formel för att räkna ut hur stor effekt man behöver i en brännugn, ska se om jag hittar den igen.
Edit: Jo. Hittade den!

//Olof Nilsson
Last edit: 18 år 11 månader sedan by SCB.
Mer
17 år 2 månader sedan #22236 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
Lite gammal tråd men ändå...

SCB - kör du kanthaltråden på 3x230V ? Du skriver 3fas men inte spänningen. Räknar jag inte helt fel så blir det sisådär 100m tråd per fas om du kör med 1mm tråd på 1,7 ohm/m och 400V?? Vid 230V cirka 30m ? (hittade kanthaltråd på ELFA så det är den jag jämför med)

Är det dessa längder? Hur får du plats med dem? Rullar du tråden runt något eller är den frihängande? Har inte hållit på med kanthaltråd men det verkar svårt att rulla t ex. 30m på något ordnat sätt.

Vet du om man kan använda ett isolerat värmelement av typen elpatron (som sitter i ett bastuaggregat t ex.). Var det för att det är billigare med ren tråd som du valde den lösningen?

Råkar inte ha några bilder som visar hur ugnen ser ut inuti där man även ser tråden?

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
17 år 2 månader sedan #22246 av dan610324
Svar från dan610324 i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
måste gå bra att linda tråden på ett 32 mm rör i en svarv till exempel , 10 varv så har du en meter tråd . 300 varv så har du 30 meter tråd . en spiral i 1 mm tråd kan då ha 2 mm mellanrum mellan trådarna å ändå ledigt få plats i en 1 meters ugn

Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
Mer
17 år 2 månader sedan #22249 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
De va ju ett bra sätt å linda på. Men hur fasiken får man tråden att sedan hålla sig på t ex. 2mm avstånd, den får ju inte komma i kontakt med sig själv osv. En 900mm lång rulle med 32mm diameter lär väl inte hänga fritt i luften vara sig kall eller glödande.

Kom att tänka på att uniti såna dära kupevärmare ser man att tråden är lindad runt nåt som ser ut som en asbest-platta med jack i kanten som håller tråden (som ett plattjärn med jack i). Kanske nåt sånt man kan använda (vad det nu är för nåt).

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
17 år 2 månader sedan #22250 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
På keramikugnar finns några olika varianter...

Spår i väggen som spriralen går i, fastsatt med krampor.
Spår i väggen med kant (typ tavellist om ni förstår...) troligen fastsatt med krampor också.
Spriralen trädd på en stång som håller spiralen, då behövs inga krampor, dock en specialstång som klarar värmen...

Det är inte helt lätt att få det bra, kanthaltråden utvidgas när den blir varm också nämnligen och på så långa trådar så märks det!

/Patrik
  • SCB
  • SCB Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Moderator
  • Moderator
Mer
17 år 2 månader sedan #22251 av SCB
Svar från SCB i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
Jag kör elementtråden på fas mot nollan så det blir ju 230V
sen är det "bara" att linda upp tråden till en spiral på en 6-10 mm rundstång eller så, och därefter gör man som Patrik säger, lägg den i spår i ugnsväggen om man inte har en keramisk pinne att hänga tråden på.
Låt trådspiralerna gå fram och tillbaka i ugnen så många gånger som det behövs.
Ska man ha ut 1000W på 230V så kommer den kretsen att dra 1000/230=4,35A
R=P/I2
1000/4,352=52,9 Ohm

Sen upptäckte jag den hårda vägen det som Patirk varnade för.. Tråden utvidgas en hel del! Så linda inte tråden för tätt för då kommer det bara att bli huvudvärk av hela projektet! och så får man köpa ny tråd och börja om..

//Olof Nilsson
Mer
17 år 2 månader sedan #22256 av dan610324
Svar från dan610324 i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
vad skulle hända om man utgick från ett eternitrör , 10 cm i fyrkant

Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
Mer
17 år 2 månader sedan #22258 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
Sitter och funderar på hur man ska kunna få tag på en 'keramisk pinne' som är tillräckligt lång... Tyvärr sväljer inte min frus ugn en meter lång pinne...
Eternit kanske fungerar, vad tål det för värme?? Kanske reservdel till keramikugn, men det låter dyrt >:(
Jag antar att den måste tåla en del för det blir ju varmast just vid elementen...

Jag håller på och samlar grejor till en sådan ugn också, jag har en del stenar från en slaktad lergodsugn, de tål ca 1100 grader. Men jag är inte så förtjust i att lägga elementen i spår i väggen utan skulle föredra keramisk pinne.

/Patrik
Mer
17 år 2 månader sedan #22268 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.

Patrik skrev: Sitter och funderar på hur man ska kunna få tag på en 'keramisk pinne' som är tillräckligt lång... Tyvärr sväljer inte min frus ugn en meter lång pinne...
Eternit kanske fungerar, vad tål det för värme?? Kanske reservdel till keramikugn, men det låter dyrt >:(
Jag antar att den måste tåla en del för det blir ju varmast just vid elementen...

Jag håller på och samlar grejor till en sådan ugn också, jag har en del stenar från en slaktad lergodsugn, de tål ca 1100 grader. Men jag är inte så förtjust i att lägga elementen i spår i väggen utan skulle föredra keramisk pinne.
/Patrik


Nu har jag inte den blekaste aning om hur den pinne du är på jakt efter ser ut, men det slog mig bara att det finns keramiska knivbrynen till köksknivar och det är ju en keramisk pinne..

En tanke, kanske kass, avgör själv.
Ludde

Klurgubbe i unga år
Mer
17 år 2 månader sedan #22275 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
Hej Ludwin, det var ju det med ca en meter lång...

/Patrik
Mer
17 år 2 månader sedan #22284 av dan610324
Svar från dan610324 i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
borra ur vanliga säkringar , trä på dessa på en rostfri helgängad stång å dra åt med muttrar i båda ändarna.
hejåhå sa farbror frej se va man kan göra med några trasiga säkringar

Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
Mer
17 år 2 månader sedan #22333 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
Varför har man så mycke keramik i ugnen? Är det för att den skall tåla stryk? För att härda knivar etc. så skulle man väl kunna nöja sig med ull-isolering ?? Borde gå väldigt mycke mindre effekt då man slipper värma stenen? Som en gasolässja fast med el.

Nån som vet?

Fanns en massa infomation på http://www.kanthal.com/

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
17 år 2 månader sedan #22335 av dan610324
Svar från dan610324 i ämnet Bygga en elektrisk härdugn.
de va ju den linjen ja var inne på , bara kaewool som isolering , eternitröret bara för att linda tråden och skydda den

Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
Sidan laddades på: 0.117 sekunder
Powered by Kunena Forum