Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hantering av murad ässja med inluft från sidan.

  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
20 år 3 månader sedan #4624 av Melchior
Här kommer min första trevande post på det här forumet.
Jag har börjat med hobbysmide och har hållt på några månader nu. Har precis tappat räkningen på hur många gånger jag varit i smedjan. Jag och en vän har fått tillgång till en liten smedja i Nynäshamns Hembygdsgård.
Ässjan där är murad med inluft från en dysa från sidan. Den är murad med tegel och jag misstänker att forman har varit väldigt stor och murats igen något.
Nu är det så att jag undrar lite hur man ska sköta en sådan här ässja. Jag vill ju inte i okunskap förstöra den. Redan nu ser jag att vårt användande har slitit på "forman". Dysan har fått sig en törn också. Om det är min använding som har haft sönder den vet jag ej...
Märker att urslaggning av forman tar även med sig lite av murbruk och tegel. Kan det vara ide att använda sig av kolstybb och i så fall hur då?

Hur kan man se om dysan är vattenkyld?

Sedan blir ju själva härden rätt svårhanterlig, när man lägger en rejäl hög med kol som täcker hela forman så får man en mycket bra härd som blir väldigt varm. Det sitter nu en rätt stor blästerfläkt påkopplad, tyvärr så går den inte att reglera flödet på så bra, ska försöka bättra på detta. Det går åt väldigt mycket kol nu tycker jag. Hur kan jag se om tilluften är "lagom"? Jämför jag med den fältässja jag har också så småpyser det bara om fältässjan... :)

Önskar ta del av all er erfarenhet av hantering av denna ässjemodell, uppskattar verkligen all hjälp jag kan få.

MVH
Emil

Emil Schönning
Mer
20 år 3 månader sedan #4625 av SCB
Hej och välkommen!

Lägg kolstybb eller kattsand i botten på forman om du vill skona teglet, annars är det inte så jobbigt att lägga i nytt eldfast tegel nån gång ibland.

Det största problemet med sidoblås är att man kan överhetta dysan om man eldar för fullt.
Finns det någon vattentank bakom ässjan/dysan? En ässja som är tillverkad för vattenkylning mår inte så bra om den körs utan vatten.
Sen behöver ni minska luftmängden. En för stor eld är som sagt väldigt oekonomisk och sliter onödigt på forman. Köp eller tillverka ett spjäll och sätt mellan fläkten och ässjan. En bra fyr behöver förvånandsvärt lite luft så om er fläkt är för stor så kanske det är bäst att byta ut den mot något mindre. En 12 V motorrumsfläkt och en 12V dimmer från biltema kanske skulle kunna vara något att titta på.
Eller varför inte en bälg? Det finns många bra modeller man enkelt kan göra själv, och visst skulle det se bättre ut med en bälg i en hembygsgård! [:)]

//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
20 år 3 månader sedan #4626 av Melchior
Tack för svar...

Det är inte en vattenkyld dysa. Så där har jag inte klantat mig i alla fall. :)

Då kanske det är dags att använda lite kolstybb då. Att försöka få en botten som skyddar teglet. Men som du också säger, det är ju helt okay att lägga i en bit lite då och då. Men det kan nog vara bra att försöka få forman lite mindre så inte så mycket kol brinner upp till kråkornas förnöjelse.

När det gäller fläkt så har du nog rätt. Det är nog ide att tänka på att byta ut den. Det finns ett spjäl men det stryper inte tillräckligt tyvärr. Kanske kan modifiera spjälet lite så det blir effektivare. Funderar på om det går att sätta en potentiometer på motorn så man kan reglera varvtalet på fläkten i stället. På så sätt spar man också ström. Har någon erfarenhet av sådana motorer/fläktar...

Bälg... jo, det får väl erkännas att det sitter en stor bälg där redan. Men den fungerar inte, det behöver renoveras en hel del. Det är något som ska göras men inte just nu.. ;)

Emil Schönning
Mer
20 år 3 månader sedan #4627 av SCB
Växelströmsmotorer brukar vara lite svåra att varvtalsreglera eftersom det inte är spänningen utan frekvensen som bestämmer varvtalet.
Enklast är att använda en frekvensomvandlare men dessa kan dock vara ganska dyra..


//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
20 år 3 månader sedan #4628 av Melchior
Ja, det tänkte jag inte på. Skall se vad jag kan göra med den fläkt jag har. Det går nog att modifiera.

Men jag har en fundering. De senast två gångerna jag har varit i smedjan, har jag "klantat" mig och eldat av stycket och en timmes jobb har kastats bort...
Jag upplever att man får en väldigt ojämn värme i forman. Luften kommer in från sidan, sedan går den snett uppåt i kolen. Detta gör att det är svårt att sätta ämnet på rätt ställe. Om man smider en ring så kan det bli så att man värmer ena sidan lite grann men motstående sida blir så varm så den brinner.
Slagget som bildas i botten på ässjan gör så att det blir en bula framför dysan. Denna bula riktar luftflödet nästan 90grader rätt upp genom kolen, så det blir välidigt lite luft bakom knölen (om ni förstår vad jag menar).

Ni som har sidmatade ässjor, hur gör man för att få jämnare värme i ässjan?

Emil Schönning
Mer
19 år 9 månader sedan - 19 år 9 månader sedan #5481 av Rand

Melchior skrev:
Ni som har sidmatade ässjor, hur gör man för att få jämnare värme i ässjan?


Jag skulle vilja återuppta denna tråd i förhoppning om att någon kan svara på frågan ovan. Det är nämligen så att jag har planerat att bygga en murad ässja med inblås från sidorna och skulle behöva lite tips. Kan man lösa problemet med jämnare värme genom att bygga en ås i mitten (förutsatt man har inblås riktade mot åsen från motsatta håll), då kommer luften att pressas upp mot mitten av härden. Är det någon som har provat detta?

Vad jag har förstått var det vanligare förr med sidoinblås, stämmer det?

/Simon Lundqvist
Last edit: 19 år 9 månader sedan by Rand.
Mer
19 år 9 månader sedan #5484 av SCB
Visst är värmen lite ojämn om man jämför med en "vanlig" ässja men jag tycker egentligen inte att det är något problem, jag använder regelbundet båda sorterna och det finns både för och nackdelar med bägge konstruktionerna, sidåblås som underblås.
Det gäller bara att kunna anpassa sig lite.

Jag tycker att det verkar lite besvärligt med flera motriktade inblås och "åsar"... Bygg en traditionell ässja med ett sidoinblås och lär dig att använda den istället.
Det går väldigt fort att vänja sig hur man skall utnyttja värmen på bästa sätt och efter ett tag så ser du var eventuella problem finns och då går det mycket enklare att justera ässjan att passa dina krav.

Skriv gärna ett par rader och berätta hur det går!

//Olof Nilsson
Mer
19 år 9 månader sedan #5485 av Rand
Hur ser en sådan ut? Är det bara ett inblås på en sådan? Jag hade tänkt mig en avlång kolhärd på 25 * 50 cm med flera inblås från långsidorna, tre från vart håll.

Tack för respons! Jag är just nu i full gång med att bygga själva verkstaden och förhoppningsvis kommer jag att bygga klart ässjan i maj. Jag kommer att presentera projektet här så småningom!
Mer
19 år 9 månader sedan #5486 av SCB
Ett inblås räcker gott för det mesta. En forma som är 25*50 cm är en STOR sak! Och med flera inblås så kommer den att äta kopiösa mängder kol.
Om du inte skall ägna dig åt någon form av specialsmide så tycker jag att du kan börja med en vanlig kvadratisk forma på 25*25 cm.

Min första ässja byggde jag innan jag visste någonting om smide, forman blev en gigantisk sak på ca 50*50 cm som svalde hur mycket kol som helst, det tog dock inte lång tid att inse att det bara var ett otroligt slöseri med dyrbart bränsle så jag byggde mig en mindre modell, den blev 25*25 cm och ca 10cm djup. Funkar helbra till allt mitt smide.

//Olof Nilsson
Mer
19 år 9 månader sedan #5487 av Rand
Tanken med en sådan stor forma är att man ska kunna arbeta två personer samtidigt. Men det är sant, den kommer att sluka kol. Efter en del tankar fram och tillbaka kommer vi nog att bygga den med två luftingångar underifrån.

Tack för hjälp!
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
19 år 9 månader sedan #5490 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Hantering av murad ässja med inluft från sidan.

Rand skrev:
Tack för respons! Jag är just nu i full gång med att bygga själva verkstaden och förhoppningsvis kommer jag att bygga klart ässjan i maj. Jag kommer att presentera projektet här så småningom! 

/Simon Lundqvist, kivik


Vad nyfiken man blir ?! :) . Behöver du hjälp så tveka inte att skicka ett mail

Johan Sangberg
Mer
19 år 9 månader sedan #5491 av wolfie
Men....är det inte bättre att ha två st 250x250 om man ändå skall ha det till att jobba två ?
(Måste man värma upp lååånga stycken så är det ju en annan femma.)
Mer
19 år 9 månader sedan #5492 av Rand
Det var tanken, att man ska kunna jobba två eller med långa smiden.
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
19 år 9 månader sedan #5493 av Melchior
Ässjan som jag har är ca 10-15 cm x 20 cm stor, inblåset sitter på "långänden". Ett problem som jag har märkt av är att slaggen lägger sig som en ås precis framför dysan. Då riktas luftflösdet uppåt i stället för in i själva härden. Det märks väldigt väl när detta händer för kolen förbränns mer i överkant på dysan. Då är det bara att slagga ur och tända om.

Jag och min kompanjon har gjort några vällningar och värmen är gott och väl tillräcklig.

Ibland är vi tre personer som använder ässjan samtidigt, dock är det större problem att få plats med axlarna när man värmer, ämnena för gott och väl plats. I alla fall när det gäller vanliga smidessaker såsom knivar, kapsylöppnare och vidlyftna ideer som hamnar i skrothögen. Vid vällning är det dock omöjligt att jobba mer än en person då kolhögen behöver vara orörd under värmning.

Hoppas att få se lite bilder på hur det blir, jag kan ta några bilder i morgon då det är premiär i smedjan för i år.

/E

Emil Schönning
Mer
19 år 9 månader sedan #5495 av Rand
Jo det problemet har jag hört andra tala om ochså, så därför väljer jag att sätta luftinflödet underifrån.

Jag har haft väldiga problem med att vara enbart två på en forma i den storleken, man puttar till varandras ämnen och det kan vara ett irritationsmoment kan jag tycka. Jag skulle tycka bäst om att ha en egen kolhärd.

Ja jag ska dokumentera det väl, jag lägger upp en egen tråd så småningom! Jag vill hemskt gärna se bilder på era ässjor och i synnerhet forman då jag behöver lite inspiration!

/Simon Lundqvist
Sidan laddades på: 0.103 sekunder
Powered by Kunena Forum