Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Sällskapsrummet - Lounge
- Tips och Råd – Tips and Advices
- Evenemang - Events
- Knivsmideskurs på Skeppsholmsgården.
Knivsmideskurs på Skeppsholmsgården.
- Melchior
- Författare till inlägg
- Offline
- Platinum Boarder
18 år 1 månad sedan #15017
av Melchior
Emil Schönning
Knivsmideskurs på Skeppsholmsgården. skapades av Melchior
Hejhej, jag har precis anmält mig till
http://www.skeppsholmen.fhsk.se/default.asp?sID=1409&mID=1&pType=1
. En knivkurs som verkar vara mycket intressant.
Är det någon som har gått kursen eller har några åsikter?
Hursomhelst ska det bli riktigt spännande.
MVH
Emil
Är det någon som har gått kursen eller har några åsikter?
Hursomhelst ska det bli riktigt spännande.
MVH
Emil
Emil Schönning
- Anonymous
- Besökare
18 år 4 veckor sedan #15096
av Anonymous
Svar från Anonymous i ämnet Knivsmideskurs på Skeppsholmsgården.
Jag har gått några kurser med Michael Maasing på Skeppsholmsgården. Micke är en fantastiskt bra lärare. Lugn, pedagogisk och en skicklig smed.
Funderar själv på att gå kursen men vet inte om jag har tid. Den som lever får se.
Mvh
Janne
Funderar själv på att gå kursen men vet inte om jag har tid. Den som lever får se.
Mvh
Janne
- Melchior
- Författare till inlägg
- Offline
- Platinum Boarder
18 år 4 veckor sedan #15105
av Melchior
Emil Schönning
Svar från Melchior i ämnet Knivsmideskurs på Skeppsholmsgården.
Trevligt att höra. Har hört mycket gott om Michael, så jag ser verkligen fram emot kursen.
Kul om du hakar på! Tid har man inte, tid tar man.
/E
Kul om du hakar på! Tid har man inte, tid tar man.
/E
Emil Schönning
- Melchior
- Författare till inlägg
- Offline
- Platinum Boarder
17 år 10 månader sedan #17365
av Melchior
Emil Schönning
Svar från Melchior i ämnet Knivsmideskurs på Skeppsholmsgården.
Tänkte härmed lämna en recention av kursen. Tyvärr hade jag inte kamera med mig så tyvärr inga bilder.
Efter en något försenad tågresa och en lite förvirrad taxichaffis anlände jag till skeppholmsgården. Det var inte helt lätt att hitta smedjan eftersom det inte finns några skyltar. Dock efter några förfrågningar och lite chansning hittade jag till smedjan. En mycket trevlig smedja vid kajen där alla fina båtar ligger och solbadar. Intill smedjan finns ett hus däri kaffe och teorikurs skulle genomföras.
Kurslokalen för teroikursen skulle kunna varit lite mer tilltagen, men eftersom vi inte var så många gick det bra.
Lärare var Michael Maasing en kunnig och erfaren smed som om jag minns rätt även jobbar som lärare på en av hantverksskolorna.
Vi började med ett rejält teoripass då vi gick igenom stål och dess tillverkning. Vad som händer vid efterbehandlingen (härdning, anlöpning). Vi fick även se exempel på olika knivar och mönstervällning. Kursmatrial var en folder med papper där Michael hade gjort en utomordentlig sammanfattning av det enorma matrial som finns om just stål och dess egenskaper. Däri fanns många gosaker, såsom en bra och kortfattad genomgång av de olika faser stålet befinner sig i (martensit, perlit, cementit mm).
Efter lunch blev det då dags att gå ut i smedjan. En lagom stor lokal med två ässjor och fyra städ. Gott om plats för 6 personer.
Skönt var att vi hoppade över grundläggande smidesteknik efter som det var ett förkrav. Så ni som har smitt lite förut behöver inte vara orolig för att det blir för mycket skåpmat.
Nu var det rena knivsmidesinstruktioner som gällde, Michael visade hur man smider de olika stegen för att arbeta ut kniven. Bra färdigjorda mallar fanns för betrakning. För er som är nyfikna var det översmide som gällde. Stålet som användes var ss1778.
Nu fick vi börja smida själva.
Efter några timmar var det dags för slipning. Slipning gicks igenom grundligt. Lite få filar fanns att tillgå så det är rekommenderat att ta med sig filar själv. Kom ihåg att det är viktigt med kvalitetsfilar (enkelhuggen och dubbelhuggen).
Sedan fick vi fortsätta smida och slipa.
Dag 2
Uppvärmning av hammararmen och slipning för de som inte var klara ännu.
Härdning: Delmomenten gicks igenom ordentligt, repetition av härdningsprocessen. Nu visade Michael hur en härdning går till med en magnet för att kontrollera temperatur. Som släckning användes ljummet vatten.
Nu härdade vi och smidde vidare.
Nu fick de som ville slipa upp knivarna på vattenslipen.
Nu visade Michael hur man väller ett knivblad. De som ville fick pröva på.
Dag två slutade med städning och eftersnack.
Sammanfattning:
En suverän kurs för nybörjare och de som vill befästa sina kunskaper. Kursmatrial av hög kvalitet. Lärare som var lugn och pedagogisk.
Lagom nivå för att täcka de olika kunskapsnivåerna som kursdeltagarna befinner sig på. Utrymme för att kunna arbeta mer med vissa moment.
För 1778 stål får man betala en liten slant för, men det är ju självklart.
Lite dåligt med bra filar, detta gör att man får turas om lite.
Ta med en egen hammare som du är bekväm med.
Kom ihåg att kursen täcker väldigt mycket, du blir inte kung på knivsmide (pooof your a master bladesmith), men du går hem med en egentillverkad kniv när helgen är slut, och du har blivit introducerad till de olika momenten i knivsmide!
Så nu är det bara en sak kvar.... HEM OCH TRÄNA!
Tack för ordet.
/E
Efter en något försenad tågresa och en lite förvirrad taxichaffis anlände jag till skeppholmsgården. Det var inte helt lätt att hitta smedjan eftersom det inte finns några skyltar. Dock efter några förfrågningar och lite chansning hittade jag till smedjan. En mycket trevlig smedja vid kajen där alla fina båtar ligger och solbadar. Intill smedjan finns ett hus däri kaffe och teorikurs skulle genomföras.
Kurslokalen för teroikursen skulle kunna varit lite mer tilltagen, men eftersom vi inte var så många gick det bra.
Lärare var Michael Maasing en kunnig och erfaren smed som om jag minns rätt även jobbar som lärare på en av hantverksskolorna.
Vi började med ett rejält teoripass då vi gick igenom stål och dess tillverkning. Vad som händer vid efterbehandlingen (härdning, anlöpning). Vi fick även se exempel på olika knivar och mönstervällning. Kursmatrial var en folder med papper där Michael hade gjort en utomordentlig sammanfattning av det enorma matrial som finns om just stål och dess egenskaper. Däri fanns många gosaker, såsom en bra och kortfattad genomgång av de olika faser stålet befinner sig i (martensit, perlit, cementit mm).
Efter lunch blev det då dags att gå ut i smedjan. En lagom stor lokal med två ässjor och fyra städ. Gott om plats för 6 personer.
Skönt var att vi hoppade över grundläggande smidesteknik efter som det var ett förkrav. Så ni som har smitt lite förut behöver inte vara orolig för att det blir för mycket skåpmat.
Nu var det rena knivsmidesinstruktioner som gällde, Michael visade hur man smider de olika stegen för att arbeta ut kniven. Bra färdigjorda mallar fanns för betrakning. För er som är nyfikna var det översmide som gällde. Stålet som användes var ss1778.
Nu fick vi börja smida själva.
Efter några timmar var det dags för slipning. Slipning gicks igenom grundligt. Lite få filar fanns att tillgå så det är rekommenderat att ta med sig filar själv. Kom ihåg att det är viktigt med kvalitetsfilar (enkelhuggen och dubbelhuggen).
Sedan fick vi fortsätta smida och slipa.
Dag 2
Uppvärmning av hammararmen och slipning för de som inte var klara ännu.
Härdning: Delmomenten gicks igenom ordentligt, repetition av härdningsprocessen. Nu visade Michael hur en härdning går till med en magnet för att kontrollera temperatur. Som släckning användes ljummet vatten.
Nu härdade vi och smidde vidare.
Nu fick de som ville slipa upp knivarna på vattenslipen.
Nu visade Michael hur man väller ett knivblad. De som ville fick pröva på.
Dag två slutade med städning och eftersnack.
Sammanfattning:
En suverän kurs för nybörjare och de som vill befästa sina kunskaper. Kursmatrial av hög kvalitet. Lärare som var lugn och pedagogisk.
Lagom nivå för att täcka de olika kunskapsnivåerna som kursdeltagarna befinner sig på. Utrymme för att kunna arbeta mer med vissa moment.
För 1778 stål får man betala en liten slant för, men det är ju självklart.
Lite dåligt med bra filar, detta gör att man får turas om lite.
Ta med en egen hammare som du är bekväm med.
Kom ihåg att kursen täcker väldigt mycket, du blir inte kung på knivsmide (pooof your a master bladesmith), men du går hem med en egentillverkad kniv när helgen är slut, och du har blivit introducerad till de olika momenten i knivsmide!
Så nu är det bara en sak kvar.... HEM OCH TRÄNA!
Tack för ordet.
/E
Emil Schönning
- Sällskapsrummet - Lounge
- Tips och Råd – Tips and Advices
- Evenemang - Events
- Knivsmideskurs på Skeppsholmsgården.
Sidan laddades på: 0.087 sekunder